Wanneer je op zoek naar gaat een goede VA zoek je niet alleen naar wat iemand kan, je kijkt ook naar wat het kost. En nu kan ik hier een heel verhaal houden over dat je moet kijken naar wat het je oplevert, maar dat bewaar ik voor een ander blog 😉 Als slimme ondernemer, en dat ben je, wil je ook je cijfers in de gaten houden en dus wil je weten wat je krijgt voor je geld. Maar waar baseert een VA haar uurtarief op?

Uurtarief

Een uurtarief wordt onder andere bepaald door de werkzaamheden. Is hier veel specialistische kennis voor nodig? Hoe ingewikkeld is de opdracht? Je betaalt een ander uurtarief voor administratief werk dan voor het bouwen van je website. Alleen plaatsen van content is goedkoper, dan wanneer je VA de gehele content bedenkt en verzorgd. Je snapt ‘m.
Daarnaast bepaald het opleidingsniveau van de VA ook een deel van het uurtarief. Een goede VA blijft zich bijscholen en dat zie je terug in haar uurtarief, al die opleidingen betalen zichzelf niet.
Ook ervaring telt mee. Ervaring in de werkzaamheden die ze uitvoert, maar ook ervaring wat betreft bedrijfsvoering en de adviezen die ze daarin geeft. Wanneer je een VA zoekt voor een meer strategische rol, dan is haar uurtarief automatisch hoger.

Weet als ondernemer goed wat je wilt bereiken met een VA. Een goede VA, die een bijbehorend uurtarief vraagt, neemt je echt werk uit handen en zorgt ervoor dat je bedrijf groeit. In dat geval is het geen probleem om € 60,00 per uur te betalen, want deze verdien je dubbel en dik weer terug door haar professionaliteit, betrokkenheid en kennis.

Daarnaast is een VA een zelfstandige ondernemer net als jij. Uit haar uurtarief moet ze de Belastingdienst betalen, sparen voor haar pensioen, verzekeringen betalen en ga zo maar door. Van € 35,00 per uur houdt ze bijna niets over, besef dat wanneer je met iemand in zee gaat.

Hoe betaal je?

Iedere VA heeft haar voorkeur en haar werkwijze. De een betaal je per uur, de ander gebruikt een strippenkaart, weer eentje betaal je per project en een ander maakt gebruik van maandelijkse pakketten waarin ze een x aantal uur voor je beschikbaar is. Ook hierin is het voor jezelf belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met het inhuren van een VA.

Mijn advies aan ondernemers is om voor een maandelijks pakket te kiezen. Wanneer je echt wilt groeien met je bedrijf (en dat wil je, anders heb je geen VA nodig) heb je continue ondersteuning nodig. Dan wil je een stok achter de deur hebben, dan wil je werkzaamheden uitbesteden zodat jij je op de groei kunt focussen, dan wil je de saaie dingen niet meer zelf doen, dan wil je iemand die met je mee denkt…
In een maandelijks pakket kun je 2 dingen doen: je spreekt vaste werkzaamheden af, zoals het beheren van je Social Media kanalen, of je spreekt vaste werkzaamheden af mét ruimte voor extra dingen, zoals af en toe een Powerpoint-presentatie maken, webinar-ondersteuning bieden of facturen sturen wanneer jij het even te druk hebt. Als ondernemer wil je waar voor je geld en dus werkt een maandelijks pakket als stok achter de deur, want je wil dat je VA haar uren volledig gebruikt. Dit draagt allemaal bij aan de groei en professionalisering van je bedrijf.