Deze vraag hebben al heel veel mensen aan mij gesteld sinds ik begonnen ben als VA, dus zodoende dat een beetje toelichting me wel handig lijkt!

Een VA doet grofweg 2 dingen: letterlijk werk uit handen nemen van ondernemers én sparringpartner zijn voor ondernemers. Dit is natuurlijk wat kort door de bocht, dus hier komt de uitgebreide beschrijving!

Werk uit handen nemen

Als onderneemster moet je veel meer doen dan je ooit voor mogelijk hield toen je begon. Om ervoor te zorgen dat jij weer terug kunt naar je passie, naar waarom je bent begonnen met ondernemer, kun je een VA in de hand nemen. Zij neemt werk uit handen, waardoor er tijd en ruimte komt om terug te keren naar je passie.

Een VA is ook uit passie begonnen met ondernemen. Ook zij heeft dus dingen die ze leuk vindt en waar ze goed in is en dingen waar ze een pl**reshekel aan heeft. Zodoende kun je misschien niet alles kwijt bij één VA, maar waarom niet 2 of 3 inhuren? Een gespecialiseerde VA is een kei in haar vak en goud waard. Zij levert geld op!

Sparringpartner

Soms heb je iemand nodig om nieuwe ideeën op te testen of om ze concreter te krijgen. Ook daarvoor kun je een VA gebruiken.

Een VA is ook ondernemer en snapt zodoende waar je rekening mee moet houden, waar je tegenaan kunt lopen, ziet andere mogelijkheden en kansen én twee weten altijd meer dan één!

Naast sparringpartner zijn houdt een VA je ook accountable! Ze zal je herinneren aan to do’s die je blijft uitstellen, aan stappen die jij moet zetten om te kunnen groeien, aan in de actiestand blijven staan, aan je verlangens en dromen achterna gaan en blijft je uitdagen om nieuwe dingen te doen!

Ik ben de afgelopen maanden ook al veel mooie, passende en krachtige andere benamingen voor VA tegengekomen:

  • Reddende engel
  • Helpende hand
  • Extra paar handen
  • ‘ik kan niet meer zonder jou’