Maar.

Achter het woord ‘maar’ volgen altijd excuses, uitvluchten of onrealistische angsten.
Ik wil die training wel gaan doen, maar het is wel heel veel geld, wil ik dat er wel aan uitgeven?
Ik heb zin in erwtensoep en pannenkoeken, maar het is zomer en dan hoort dat niet.
Ik wil dat ene jurkje aan, maar ik moet eerst afvallen, want dit ziet er niet uit.

We vertellen onszelf zoveel verhalen die nergens op gebaseerd zijn, behalve op onze eigen onzin. Ons eigen verzonnen verhaal waar we in de loop der jaren heilig in zijn gaan geloven. Maar als je bij jezelf te rade gaat, zul je ontdekken dat er hele andere redenen achter zitten.

Zo gaat geld nooit over geld. Mijn coach zei dit laatst tegen mij en dat heeft me aan het denken gezet. Het bleek dat ik mezelf een bepaalde investering niet waard vond: tadaa, andere reden!
‘Dat hoort niet’. Wie heeft dat bedacht? Leef volgens je eigen regels. Mijn zoontje wilde laatst ketchup bij zijn tosti met hagelslag. In eerste instantie zeiden mijn man en ik allebei: ‘weet je dat zeker schat, dat is toch niet lekker?’ In onze ogen hoort ketchup niet bij gesmolten hagelslag, maar mijn zoontje heeft gesmuld!
‘Ik zie er niet uit’. Vooral voor vrouwen is de band met hun lijf een dingetje. We willen er altijd iets aan veranderen, zijn nooit helemaal tevreden. Ook hier maak ik me schuldig aan, gelukkig wel steeds minder! Mijn lijf bijvoorbeeld heeft 2 prachtige kinderen grootgebracht en gebaard, mag het daarna wat verlept blijven?!?! Ik omarm mijn lijf, zoals het nu is, steeds meer.

Waarom ik dit deel in een zakelijk blog? Omdat je ook in je bedrijf jezelf bullshit verhalen vertelt. Verhalen waarom je niet zo succesvol bent als je wilt. Verhalen over waarom je je prijs niet mag verhogen. Verhalen over waarom je niet wilt investeren, in jezelf en je bedrijf. Verhalen over waarom je alles zelf moet doen.
En dit is waar ik naartoe wilde 😉 Als jij succesvol bent met je bedrijf of nog succesvoller wilt worden, dan moet je niet meer alles zelf doen! Als je daadwerkelijk AAN je bedrijf wilt werken, dan moet je iemand anders IN je bedrijf laten werken. (lees die laatste zin nog eens…)

Is dit voor jou het geval? Dan kun je de volgende dingen doen:
* Neem je eerste personeelslid aan. De voordelen: hij/zij is volledig te sturen en doet wat jij zegt (als je een goede gevonden hebt 😉 ) De nadelen: hoge kosten, een verantwoordelijkheid erbij, nooit zo betrokken bij de zaak als jij.
* Ga een business partner zoeken. De voordelen: je vergroot je netwerk, je verdeelt taken en 2 weten meer dan 1. De nadelen: hoe en waar vind je een bedrijf dat precies past bij dat van jou? Kun je nog wel voldoende jouw eigen ding doen?
* Ga samenwerken met een virtual assistent / online business professional. De voordelen: flexibel in te zetten, doen werkzaamheden waar zij blij van worden, begrijpen de struggles van een ondernemer want dat zijn ze zelf ook, zijn gespecialiseerd en daardoor zeer vakkundig, kiezen hun klanten en investeren daarmee in een goede en duurzame relatie. De nadelen: tijdsinvestering in het begin van de samenwerking.

Hierboven staat een korte weergave van de werkelijkheid. Aan alle opties zitten meer voor- en nadelen dan ik hier genoemd heb. Ook zullen de antwoorden en mogelijkheden per bedrijf verschillend zijn. Kijk wat voor jou past!

Als je het mij vraagt: ga samenwerken met een VA / online business professional, maar ik ben bevooroordeeld 😉